Wednesday 12 June 2013

Tentang mee segera

Assalamualaikum
Humang hai.. Bersawang berdebu lapan belas hinci dah blog nin.. Tak terjenguk malahan nak menjenguk blog-blog rakan-rakan cyber pun tak dan. Sangatlah sibuk mengalahkan superstar pulak i sekarang ni.. Kenapa sibuk? Kenapa tak dan? Akan diceritakan di masa2 akan datang. 
Malam ni nak buat food review pasal mee segera.. Adake org buat review pasal instant noodle ni? Macamkan takde benda lain nak direview pulak.. Eh, sukatilah.. 
Sapa tak pernah makan mee segera angkat jari?? Instant noodle used to be my staple diet masa kat universiti utan malaysia dulu especially bila time JPA belum masuk. Selalu bila dapat duit, akan beli stok megi yg boleh dimakan ketika sengkek. Pernah sekali megi tomyam 2 bungkus kami rebus kongsi makan 5 orang sebab masing2 tak cukup duit nak makan. Nak tepon rumah mintak duit malu dan takut.. Oh the good ol' days.. Nanti next time i citer pengalaman kat dlm utan dulu plak.
Now back to the actual story. Review arini adalah berdasarkan kepada mee brand yg kat bawah nin..
Mi Sedaap mi sup perisa soto..
Memang sedap. Memang jelas terasa sedapnya seperti kata tagline mee nih.. Dengan perasa limau menjadikan mi ni bertambah sedap. Tak muak. Sebab ada rasa masam2 sket. JJ tak bleh pi sebab dia kata the taste is very Malaysian.. Yelah.. Sebab tu he only eats megi perasa ayam.. Tak adventerous langsung laki i tau!
Anyway, rencah dia ada 4 pek
Bumbu gurih yg kena letak bila mi dah masak. The chilli, seasoning powder dengan minyak bumbu yg hujung kanan sekali. I think the limau is in the minyak bumbu sbb bila masukkan minyak tu bau dia semerbak kelimau-limauan gitu.. Sedap.. 
The noodle itself is not too fat and not too skinny. Masak pun tak payah lama2 sebab mi dia cepat lembut. Lama2 sgt kan kembang semangkok mi dia jadik tak best.
Meh kita tgk gambo yg dah masak
Yang macam brown sugar kat tgh2 tu is the bumbu gurih. I xtau apa function dia sbb tak rasa apa2 pun.. Perhaps lepas ni i shud try makan tanpa that bumbu pulak.
The instruction actually requires u to campur the minyak and rencah outside the pot n just rebus mi atas api then tuang into the bumbu tp i rasa mcm takut bumbu tu tak masak so i dump everything in while the mee is boiling on the stove. Result dia? Mee sedap yang memang sedap!!! 
Selamat mencuba!!
Ewah...